Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture RS-a: Bošnjaci i Hrvati nemaju prava

0
36

Zastupnici Kluba Domovina u Narodnoj skupštini RS-a ocijenili su danas da je Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture diskriminirajući i da treba da prođe kroz “ozbiljnu transforamciju”.

Prema riječima Nedima Čivića, u ovom nacrtu zakona je sporno više članova, među kojima posebno stavka da osoba mora imati prebivalište tri godine na području RS-a prije podnošenja zahtjeva, kao i član koji navodi da pravo na naknadu ne može ostvariti osoba koja je bila pripadnik “neprijateljskih snaga ili paravojnih formacija”.

– Ko su neprijateljske snage. Bolje je da su naveli da Hrvati i Bošnjaci nemaju prava po osnovu ovog zakona – istakao je Čivić.

Podvukao je da, ako ne dođe do ozbiljnih izmjena, oni ovaj zakon neće podržati.

– Uradit ćemo sve da ga kroz institucije osporimo – dodao je Čivić.

Šef Kluba Domovina Admir Čavka je poručio da se kroz ovo zakonsko rješenje ne treba voditi politička kampanja, te podsjetio na oko 20.000 logoraša koji su tužili RS, izgubili sporove, a danas su prepušteni sami sebi.

Protiv tog zakona izjasnili su ranije i drugi bošnjački zvaničnici u RS-u, kao i predstavnici Udruženja “Žena-žrtva rata” iz Federacije BiH, navodeći da se radi o krajnje diskriminatorskom zakonu kojim se pokušava oduzeti pravo žrtava torture, hiljadama osoba nesrpske nacionalnosti.

I potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić smatra da se tim aktom nastavlja sistemska diskriminacija nesrba u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

– Tim zakonom se više desetaka hiljada Bošnjaka, Hrvata i drugih nesrba u tom entitetu ostavlja bez mogućnosti za bilo kakvu novčanu nadoknadu ili neki drugi oblik satisfakcije za torture kojima su bili izloženi – istakao je ranije Salkić.

ODGOVORI

Please enter your comment!
Please enter your name here