Tragom kriminala kladuške vlasti: Krivična prijava zbog bezakonja i pokolja pasa

0
867

11. juna ove godine Adem Pajazetović je zajedno sa svojim suradnicima na deponiji smeća „Radića most“ otkrio masovnu grobnicu pasa, u kojoj je, kako saznajemo, dosad bačeno preko stotinu i pedeset zvjerski ubijenih pasa. O ovoj temi, koja je u Velikoj Kladuši postala tabu, niko od nadležnih ne želi razgovarati, što dodatno baca sjenu na ovaj slučaj u koji se uključio i MUP Unsko-sanskog kantona, zajedno sa Kantonalnom i Federalnom inspekcijom. Do današnjeg dana, nadležni su poslali samo službeno saopćenje u vidu demanta koji je objavljen na portalu Kladuskabuna.com…
Ipak, tragom kriminala kladuške vlasti koju u ovom trenutku drži Laburistička stranka, uspjeli smo doći do dokaza koji su procurili upravo iz Komunalija, a koji pokazuju pravo činjenično stanje.
Nadležne inspekcije su uz pomoć MUP-a USK izašle na teren te obavile uviđaj, i još uvijek se čeka njihovo službeno priopćenje o ovom slučaju.

Pronašli smo uposlenika koji nam je otkrio da se nezakonita ubistva provode pod pokroviteljstvom općine, te da direktori Đogić i Elezović znaju za sve

Istražujući potencijalni kriminal u priči oko ubijenih pasa, uspjeli smo pronaći jednog od uposlenika „Komunalija“, koji nam je u razgovoru otkrio ono o čemu se i ranije pisalo – ubistva su se dešavala, i to pod pokroviteljstvom lokalne vlasti i direktora ovog preduzeća – Amira Đogića. Ono čemu je svjedočio, kaže, vrijedno je krivične prijave i ostavki nadležnih u slučaju pasa lutalica, ali dodaje da se zbog samovolje stranačkih poltrona postavljenih na ključne pozicije plaši za svoje radno mjesto. Stoga smo odlučili štiti vlastiti izvor, do trenutka kada Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona preuzme slučaj u svoje ruke.

„Psi se kupe na ulici, a potom odvode na nekoliko lokacija gdje se truju i ubijaju a potom zakopavaju u velike jame“, tvrdi naš izvor te dodaje: „Dosad je ubijeno preko stotinu pasa, a dešavalo se da se u jednom danu proslijede nalozi za čak 15 mrtvih pasa. Da li je moguće da u jednom danu ugine 15 pasa?“

I uistinu, provjerili smo jednu od lokacija – deponiju smeća Radića Most, gdje smo uspjeli pronaći masovnu grobnicu iz koje se širio neugodan miris, nakon čega su na teren izašli pripadnici MUP-a, koji su obavili uviđaj te nam potvrdili da su zatekli sumnjivu jamu iz koje se širio nesnosan smrad.

Ovom slučaju se priključila i Kantonalna, kao i Federalna inspekcija, koje su u međuvremenu posjetili Komunalije gdje su obavili informativni razgovor sa direktorom i uposlenicima. U međuvremenu smo ih kontaktirali te dobili odgovor da se trenutno vrši uvid u cijeli slučaj, te da će više informacija moći dati kasnije.

Ali, vratimo se našem izvoru, koji tvrdi da se u slučaju ubijenih pasa sve radilo uz blagoslov lokalne vlasti.

„Za naloge su znali svi – od direktora Đogića, preko direktora azila – Senada Elezovića, a znali su čak i u lokalnoj vlasti, jer se sve dešava uz blagoslov Elvire Abdić Jelenović, koja preko svojih ljudi upravlja svim preduzećima“, dodaje nam naš izvor.On je, naime, uposlenik kojeg direktno plaća grad, zbog čega je, kako kaže, uplašen da će izgubiti svoje radno mjesto ukoliko otkrijemo njegovo ime.

Direktor Amir Đogić nije htio pred diktafon: Obavljao razgovore sa uposlenicima zbog naše posjete

U četvrtak smo otišli u prostorije „Komunalija“ kako bismo obavili informativni razgovor sa direktorom oko cijele situacije, ali ga nismo zatekli u njegovoj kancelariji. Izrazito ljubazna sekretarica nas je saslušala te pozvala direktora, koji se potom vratio na radno mjesto u roku od pet minuta, vidno uznemiren i ljut. S nama, ipak, nije htio službeno razgovarati, ali kako saznajemo od uposlenika, razgovarao je upravo s njima, pokušavajući otkriti ko je od osoba koje rade za njegovo preduzeće otkrilo cijeli slučaj.

Direktor Đogić je, pak, ranije, jasno dao do znanja da ne zna ništa o ubistvima pasa te da nikakve naloge ne može dati jer oni uopće ne postoje. A ne postoje upravo iz razloga što se stvari dešavaju nezakonito, objašnjava nam naš izvor, te dodaje: „Svi nalozi se pale nakon obavljenog posla, tako da u arhivi dokumenata ne ostaju dokazi, ali jasno je da su direktori Komunalija i azila znali za sve.“

Međutim, oni tvrde upravo suprotno – ne znaju ništa jer se ništa nije ni desilo.

Direktora azila Senada Elezovića smo pozvali u petak. On nam je kazao kako na tu nema šta da kaže, jer je politički motivisana, međutim, kada smo mu rekli da imamo dokaze za nezakonite radnje, odlučio je prekinuti razgovor. Kasnije se nije javljao.

Sulejman Silić ne zna ništa, kćerke Fikreta Abdića se ne javljaju na telefon, a iz Laburističke stranke nam poručuju: „Sa vama niko neće razgovarati jer ste divlji“
Kako sami direktori nisu htjeli obaviti razgovor s nama, pokušali smo kontaktirati i visokopozicionirane članove Laburističke stranke. U općini nas nisu htjeli primiti, a naš poziv na telefon kojeg su registrirali u svom uredu, prošao je uz vrijeđanje i tvrdnje da nas apsolutno niko neće primiti.

Naime, nepoznata osoba koja se javila na telefon, a koja se odbila predstaviti, uputila je niz uvreda na naš račun.

„Kakve veze Laburistička stranka ima sa ovim“, pitala nas je nepoznata osoba. Kada smo joj objasnili da direktnu nadležnost nad javnim preduzećima imaju upravo njihovi članovi, odgovorila nam je: „Slušajte me, možete nam poslati zahtjev za intervjuom, ali vam garantiram da vas niko neće primiti i niko s vama neće razgovarati, jer ste divlji. Ponavljam, vi ste divlji.“

I bio je u pravu. Redom smo pokušavali kontaktirati Elviru Abdić Jelenović, Edinu Abdić Pleho, te još nekoliko članova stranke, ali potpuno bezuspješno. Nisu se javljali na telefon.
Javio nam se samo glavni komunalni inspektor Sulejman Silić, koji je također kazao da ne zna ništa o ovom slučaju.

Fikret Dukić, predsjednik UG “FGG” redovno izdaje saopćenja, ali javnosti se o ovom slučaju obratio tek nakon našeg poziva

Jedini koji se nakon službenog demanta oglasio je Fikret Dukić, predsjednik UG „Forum građana Glinice“, koji se redovno javlja saopćenjima koja idu u korist Laburističke stranke. Kum Fikreta Abdića se oglasio tek nakon našeg poziva, u kojem nam je objasnio kako je upoznat o cijelom slučaju.

ODGOVORI

Please enter your comment!
Please enter your name here